Artikel
Dieetcultuur begrijpen
Dieetcultuur is meer dan alleen het volgen van een dieet. Het is een breder cultureel overtuigingssysteem waarbij:
- Iemand die dunner of gespierder is, wordt beschouwd als gezonder en sociaal wenselijker,
- gezondheid en moraliteit worden gezien als iets uiterlijks,
- een persoon wordt beoordeeld op basis van zijn lichaamsgewicht,
- er een soort hiërarchie ontstaat: hoe dunner je bent, hoe beter je bent als persoon.
Dieetcultuur speelt een grote rol bij het bevorderen van gewichtsstigma door de nadruk te leggen op het streven naar een bepaald lichaamsideaal en het idealiseren van gewichtsverlies. We beoordelen anderen maar misschien ook onszelf op basis van gewicht.
Dieetcultuur herkennen
Vaak zijn het subtiele gedachten, overtuigingen en gedragingen:
- Voortdurende focus op lichaamsgewicht en uiterlijk: je creëert voor jezelf een ideaalbeeld van hoe je lichaam er zou moeten uitzien.
- Calorieën tellen en beperkend eten: je legt jezelf externe voedingsregels op, je vermijdt bepaalde voedingsmiddelen.
- Schuldgevoelens rond het eten: je hebt het idee dat sommige voedingsmiddelen 'slecht' zijn. Je voelt je schuldig wanneer je ze wel eet.
- Het constant volgen van trends en hypes op het gebied van diëten en gezondheid. Vaak beloven het snelle oplossingen voor gewichtsverlies of een betere gezondheid te zijn.
- Zelfwaardering gekoppeld aan voedselinname en gewicht: je gevoel van zelfwaardering hangt voornamelijk af van wat je eet of hoeveel je weegt.
Dieetcultuur kan zowel je fysieke als mentale gezondheid schaden.
Wat is een dieet?
Alles wat jou regels en beperkingen oplegt, anders dan voorgeschreven voor gezondheidsredenen.
Kritisch zijn over dieetcultuur
Niet alles hierboven afgebeeld is slecht! Voor sommigen kan het iets positiefs betekenen. Dieetcultuur heeft voor hen gezorgd voor bewustzijn rond voeding, motivatie voor gezondere keuzes, gesteund worden door een gemeenschap en het bevorderen van gezond gedrag.
Toch zijn de nadelen van dieetcultuur vaak groter dan de voordelen. Voor velen betekent het een leven van dieet naar dieet. Obsessief zijn rond eten, de weegschaal, het lichaam. Zij weten niet meer hoe een gebalanceerd dieet eruit ziet. Voeding voor de gezondheid wordt synoniem aan voeding voor gewichtsverlies.
Ik moedig je aan om te analyseren waar dieetcultuur bij jou opduikt. Wees kritisch met informatie die je opneemt vooral via sociale media. Maak onderscheid tussen wetenschappelijk onderbouwde adviezen en ongegronde claims van zelfbenoemde 'experts'. Durf informatie in vraag stellen, zodat je betere keuzes kan maken voor jezelf als individu.
Maak van gezondheid je prioriteit
Je kan dieetcultuur niet wegtoveren.
Enkele adviezen:
Wees kritisch tegenover de dieetrages, de radicale diëten en de snelle fixes. Zijn hun beloften realistisch? Wat zegt de wetenschap?
Herinner jezelf eraan dat gezondheid meer is dan het getal op de weegschaal.
Wat betekent gezondheid voor jou? Meer energie? Mentale helderheid?
Wat betekent progressie voor jou? Focus op de positieve veranderingen in lichaamssamenstelling, prestatieverbetering en gezondheidsindicatoren in plaats van de weegschaal.
Zelfzorg en geen zelfstraf. Waardeer je lichaam voor alles wat het kan en doet. Zorg voor je lichaam, ongeacht je huidige gewicht of vorm. We hebben allemaal dagen dat we minder van ons lichaam houden.
Streef naar:
Een gezonde relatie met voeding, beweging en je eigen lichaam. Focus op duurzaam, positief, en bevrijd van onrealistische normen die dieetcultuur kan opleggen.
Beweging
Krachttraining, fitness of andere vormen van beweging gaan veel verder dan werken aan je fysiek uiterlijk.
Ik moedig je aan om je fitnessverhaal te omarmen als een reis naar een gezonder leven. Begrijp dat 'dieetcultuur' je gedachten over voeding, lichaamsbeeld en welzijn sterk kan beïnvloeden. Het kan jezelf onrealistische verwachtingen en druk opleggen met als gevolg emotionele stress en een laag zelfbeeld.
Zoek Hulp Indien Nodig
Een gecertificeerde voedingsdeskundige of een personal trainer kan je helpen gezonde gewoonten op te bouwen.
Als je worstelt met de gevolgen van dieetcultuur, zoals eetstoornissen of een negatief zelfbeeld. Je bent niet alleen. Praat met een diëtist, therapeut of andere gezondheidsspecialist die gespecialiseerd is in het behandelen van eetstoornissen en disordered eten.
Bron
- Lift the bar – Weight Neutral Coaching
- Rachel Wiley - The Fat Joke
- The Nurture Circle
- What is diet culture - Very Well Fit