Krijg tips & tricks in jouw inbox:
Lichtpuntjes in de Wintermaanden

Artikel

De symptomen van SAD

De symptomen van SAD (Seasonal Affective Disorder) beginnen meestal rond de late herfst of vroege winter en eindigen in de lente. Ze kunnen zich uiten als een winterdip, winterblues of zelfs een winterdepressie.

Meest voorkomend zijn:

  • Gebrek aan energie. Je voelt je lusteloos en loom; overwegend somber en neerslachtig.
  • Verlies van interesse in hobby's en activiteiten.
  • Vermoeidheid. Je wil liefst heel de dag slapen. Een winterslaap lijkt ideaal.
  • Meer zin in comfortfood. Je verlangt meer naar koolhydraten. Je hebt een grotere eetlust. Je gewicht kan toenemen.
  • Concentratie moeilijkheden. Je kan je moeilijk focussen.

man and woman snow

SAD begrijpen

De exacte oorzaak van SAD (Seasonal Affective Disorder) is onbekend. Maar er wordt aangenomen dat een gebrek aan blootstelling aan natuurlijk zonlicht gedurende de wintermaanden de belangrijkste oorzaak is.

Het gebrek aan zonlicht heeft invloed op de biologische klok. Het verstoort de productie van melatonine en serotonine, de neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van slaap en stemming.

Mensen die in gebieden leven met langere en donkerdere winters hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van SAD. Het voorkomen van SAD (Seasonal Affective Disorder) varieert van 1,5% tot 9%, afhankelijk van de breedtegraad. Met driekwart zijn vrouwen het meest getroffen.

Dark city

Creëer natuurlijke lichtpuntjes

Hoe voel jij je tijdens de verschillende seizoenen? Herken je symptomen van SAD (Seasonal Affective Disorder)?

Enkele zelfzorgtips kunnen je energie, humeur en kijk op de dag een boost geven:

  • Zoek het daglicht op: het is belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan en blootstelling aan natuurlijk zonlicht te krijgen, zelfs op bewolkte dagen. Wandel 10 à 15 minuten tijdens je lunch break. Of plaats je bureau naast een open raam.
  • Overweeg lichttherapie: kan je niet naar buiten door het weer of de omgeving? Overweeg dan de investering in een SAD lamp (bv. Lumie). De lamp bootst de natuurlijke zonnestralen na. Plaats de lamp op je ontbijttafel of bureau, 30-60 minuten per dag is voldoende. Doorneem aandachtig de instructies of bespreek het gebruik met een specialist.
  • Kom in beweging: Een workout is misschien het allerlaatste waar je aan denkt op een donkere en koude ochtend; of 's avonds wanneer je nog aan het eten moet beginnen en liefst onder een deken wil kruipen. Beweging is een uitstekende en bewezen manier om endorfines (feel-good hormonen) vrij te maken en de winterblues te bestrijden. Smijt je yoga matje 10 minuten uit. Inspiratie: YouTube. Opgestart raken is vaak de moeilijkste stap.
  • Zoek ontspanning: Yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie of zelfs een warm bad kunnen helpen om stress te verminderen en je mentale welzijn te bevorderen. Lezen, aromatherapie, muziek, vakantiefoto's bekijken, ... Gun jezelf ruimte en tijd om op te laden.
  • Werk samen met voeding: Er is geen enkel voedingsmiddel op zichzelf dat SAD (Seasonal Affective Disorder) kan verhelpen. Kies voor voedzame maaltijden met veel groenten, fruit, volkoren granen en omega-3 vetzuren. Eet een paar keer per week vis. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde geest en kunnen de symptomen van SAD verminderen.
  • Zorg voor je vitamines: Laat je vitamine D (de zonnevitamine) levels controleren bij je dokter. Neem een supplement op advies van de dokter. (Let op: je kan ook teveel Vitamine D binnenkrijgen)
  • Beheer je sociale batterij: Spreek af voor een wandeling (zonnetje opzoeken), doe iets leuks met de kids of vrienden. Sociale interactie kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Zelfs als het virtueel is. Anderzijds: beheer de druk die het met zich mee kan brengen. Leg jezelf niet te veel verplichtingen op. Stel persoonlijke grenzen rond je energie en capaciteiten rond deze periode.
  • Stel je doelen bij: Plaats de verwachtingen die je jezelf oplegt in perspectief. Het is OK om minder productief te zijn dan in de zomer! Deze periode zorgt reeds voor extra financiële en sociale druk.
  • Creëer een comfortabele thuis: Een lichte, opgeruimde omgeving kan wonderen doen voor je humeur. Haal groen (de lente) naar binnen. Een nieuwe plant. Kruiden op de vensterbank. Het hoeft niets ingewikkeld of groot in onderhoud te zijn.

Plants

Onthoud: daglicht

Als de winter je down laat voelen, bedenk dan dat dit niet zo vreemd is. Onthoud dat daglicht een enorme impact heeft op je gemoedstoestand.

Als je merkt dat je steeds meer last krijgt van de winterblues, kan het verstandig zijn om een specialist te raadplegen. We verdienen het allemaal om ons optimaal te voelen, ongeacht het seizoen!

forest sun

Bron

Created when

2023-11-14

Created By

Sandra